Modelbouw in het Pink

Op maandag middag en vrijdag avond is er in de noorderschuur van molen het pink een timmerclub.

Vrijdagavond

Zolang de r in de maand zit, is er voor de jeugd van de Zaansche Molen een timmerclub. Met veel enthousiasme gaan de kinderen van 7 tot 9 uur hard timmerend aan de slag om mooie molentjes te maken. Aan het einde van het seizoen gaan de kinderen op een busexcursie naar verschillende molens in Nederland. De leeftijd van deze kinderen varieerd, in principe is deze club opgericht om de kinderen die interesse hebben in molens te betrekken bij de vereniging.

De doelgroep is kinderen vanaf groep 4 tot ongeveer 16 jaar. Vanaf 16 jaar is het verzekeringstechnisch mogelijk om op een molen mee te mogen draaien. Hieronder zijn enkele foto's te zien van modellen die op de timmerclub gemaakt worden.

Dit is de timmerwerkplaats in de noorderschuur
Hier is de timmerwerkplaats te zien. Het is lekker ruim, en veel gereedschap hebben wij hier voor handen.
Veel gereedschap in een kast
In deze kast slaan wij het handgereedschap op. De kinderen kunnen dit gereedschap gebruiken, ze hoeven voor hun werkzaamheden hier geen gereedschap mee te nemen.
Een modelletje opgebouwd uit een paar plankjes
Dit is het modelletje waarmee alle kinderen beginnen, hiermee leren de kinderen zagen, raspen, schuren, borden, timmeren, schroeven en later ook schilderen.
Een modelletje om op je schuurdak te zetten
Dit modelletje is eigenlijk standaard het tweede model. De kinderen maken dit molentje om op de schuur te zetten, als spinnetje.
Een kraangang, gebruikt bij molens om zware goederen in en uit een boot te laden
Dit modelletje werd vroeger bij een molen gebruikt om een boot / praam mee in en uit te laden. Dit noem je een kraangang. Kinderen zijn in principe vrij om na de bovenstaande voorbeelden zelf te kiezen welke molen ze gaan maken.
modelletje van molen het Pink
Deze molen is gemaakt door een kind van onze timmerclub, deze molen ziet er ongeveer hetzelfde uit als het pink. Er is heel veel aandacht aan besteed.
het begin van een kraangang
Een kind is hier bezig om een kraangang na te maken.
Een bovenkruier met werkende vang
Dit is reeds een meerjarenproject. Met echt werkende vang, en een gevlucht van ruim 1 meter is dit een groot model voor onze timmerlieden
Twee modellen onder de tafel
Een zaagmolen en nog een kopie van het pink in aanbouw, dit zijn moeilijke meerjaren projecten, maar absoluut de moeite waard!
Christiaan aan het werk
Christiaan is de officiele leiding van de modelbouw, hij is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de groep. Ook onderhoudt hij het contact met het bestuur.
Bart aan het werk
Bart (met groene trui aan) is medeleiding van de groep, hij is timmerman en dankzij hem hebben we mooie modellen om te kunnen maken!
Een askop uitbeitelen
Hier is een kind bezig met het maken van een askop. Het maken van een askop is veel werk. Je moet heel secuur gaten maken waar straks de roeden (wieken) doorsteken.
Koffie, Thee, Limonade
Als Christiaan roept; "Koffie, Thee, Limonade", is het tijd om even te pauzeren. Hiervoor nemen de kinderen vaak maar kort de tijd.
afwastijd
Nadeel van het drinktijd is dat er afwas wordt gemaakt. Dat is meestal geen probleem, want afwassen is leuk (als je thuis een afwasmachine hebt).
Opruimen
Kwart voor negen is het dan helaas weer de hoogste tijd om alle rotzooi op de moeten ruimen. Al het zaagsel, gereedschap en hout moet weer netjes worden opgeruimd, zodat wij de volgende keer weer netjes kunnen beginnen met timmeren.

Kom jij ook eens kijken?