Modelbouw in het Pink

Op maandagmiddag en vrijdagavond is er in de noorderschuur van molen het Pink een timmerclub.

Maandagmiddag

Op maandagmiddag komen er een aantal senioren van de vereniging de Zaansche Molen timmeren in onze noorderschuur. Ze maken hier allerlei molenmodellen, maar ze maken hier ook originele Zaansche Spinnen.

Vrijdagavond

Zolang de 'r' in de maand zit, is er voor de jeugd van de Zaansche Molen een timmerclub. Op vrijdagavond tussen 19:00 tot 21:00 uur kunnen kinderen aan de slag om mooie molentjes te maken. Aan het einde van het seizoen gaan we op een busexcursie naar verschillende molens in Nederland. De timmerclub is opgericht om de kinderen die interesse hebben in molens te betrekken bij de vereniging, maar ook kinderen die interesse hebben in timmeren zijn welkom!

Kinderen op de club zijn acht tot ongeveer zestien jaar. Vanaf zestien jaar is het verzekeringstechnisch mogelijk om op een molen mee te mogen draaien. Hieronder zijn enkele foto's te zien van modellen die op de timmerclub gemaakt worden.

Dit is de timmerwerkplaats in de noorderschuur
Hier is de timmerwerkplaats te zien. Het is lekker ruim en je hoeft zelf geen gereedschap mee te nemen.
Veel gereedschap in een kast
In deze kast slaan wij het handgereedschap op.
Een modelletje opgebouwd uit een paar plankjes
Dit is het modelletje waarmee alle kinderen beginnen, hiermee leren de kinderen zagen, raspen, schuren, borden, timmeren, schroeven en later ook schilderen.
Een modelletje om op je schuurdak te zetten
Dit modelletje is eigenlijk standaard het tweede model. De kinderen maken dit molentje om op de schuur te zetten, als spinnetje.
Een kraangang, gebruikt bij molens om zware goederen in en uit een boot te laden
Dit modelletje werd vroeger bij een molen gebruikt om een boot / praam mee in en uit te laden. Dit noem je een kraangang. Kinderen zijn in principe vrij om na de bovenstaande voorbeelden zelf te kiezen welke molen ze gaan maken.
modelletje van molen het Pink
Deze molen is gemaakt door een kind van onze timmerclub, deze molen ziet er ongeveer hetzelfde uit als het pink. Er is heel veel aandacht aan besteed.
het begin van een kraangang
Een kind is hier bezig om een kraangang na te maken.
Een bovenkruier met werkende vang
Dit is reeds een meerjarenproject. Met echt werkende vang, en een gevlucht van ruim 1 meter is dit een groot model voor onze timmerlieden
Twee modellen onder de tafel
Een zaagmolen en nog een kopie van het pink in aanbouw, dit zijn moeilijke meerjaren projecten, maar absoluut de moeite waard!
Bart aan het werk
Bart (met groene trui aan) is medeleiding van de groep, hij is timmerman en dankzij hem hebben we mooie modellen die we na kunnen maken!
Een askop uitbeitelen
Hier is een kind bezig met het maken van een askop. Het maken van een askop is veel werk. Je moet heel secuur gaten maken waar straks de roeden (wieken) doorsteken.
Koffie, Thee, Limonade
"Koffie, Thee, Limonade", hiervoor nemen de kinderen vaak maar kort de tijd.
afwastijd
Nadeel van het drinktijd is dat er afwas wordt gemaakt. Dat is meestal geen probleem, want afwassen is leuk (als je thuis een afwasmachine hebt).
Opruimen
Kwart voor negen is het dan helaas weer de hoogste tijd om alle rotzooi op de moeten ruimen. Al het zaagsel, gereedschap en hout moet weer netjes worden opgeruimd, zodat wij de volgende keer weer netjes kunnen beginnen met timmeren.

Kom jij ook eens kijken?