Verslag luilak 2010
Vrijdag 21 mei 2010:
Dit verslag staat ook (deels)in ons molenlogboek
De voorbereidingen voor onze 'luilaknacht' begonnen al vroeg op vrijdagmorgen. Ranko sloeg de dranken in terwijl André in de molen een en ander klaar zette. Om 12 uur even koffie gedronken en daarna de zeilen voorgelegd. Terwijl we daarmee bezig waren arriveerde Kevin, die wat eerder vrij was. De spullen voor de poffertjeskraam waren gelukkig al eerder opgehaald en er kon daarna dus meteen begonnen worden met opbouwen van de kraam. Deze kon dit jaar heel anders worden opgesteld omdat er een grote houten steiger achter de molen, langs de sloot is getimmert. Hierdoor was er meer staruimte voor de kraam en ook er achter. Een splinternieuwe partytent werd nog nabezorgd. Even later kwam er nog wat versterking, Mark Heutink, helemaal uit Noord Brabant gebracht door zijn ouders. Filmzaal en ook de verkoopstand voor in de molen werden ingericht. Om vijf uur was het tijd om de vuisters op te stoken en even een paar opwarm paartjes te slaan op het naslag. Het zag even helemaal blauw maar de rook was op tijd uit de molen verdwenen. Tegen zes uur kwam de moeder van Richard een grote pan soep brengen (nog bedankt familie Bieman!). Alles stond gereed voor de opening om zeven uur. Ondertussen waren ook de nodige vrijwilligers binnengekomen en werd er gezamenlijk gegeten in de hut. Daarna werd uitgeprobeerd of de poffertjesplaat al goed heet was, de hele ploeg kreeg een portie. De eerste bezoekers stonden ondertussen al voor de deur dus om kwart voor zeven de deur maar opengegooid.
Het was direct heel druk. Grote toeloop van ouders met kinderen, zeker tot half tien. De molen maalde ondertussen redelijk goed op het NNW met een windkracht 3. In de loop van de avond ruimde de wind wat naar het NO. Het was verder prachtige onbewolkte avond, mooier kun je niet hebben. De stenen gingen regelmatig even mee want er moest af en toe een loopie raapzaad bij gemalen worden. Mark, Ron en Karel stonden afwisselend op het voorslag en perste raapolie. O.a. Kevin, Mark en Thijs bediende het naslag, hier werd nog lijnolie geperst uit de restanten naslag meel. Opbrengst was goed, 12 liter raapolie en zo'n 5 liter naslag-lijnolie uit 16 koeken. Hans Metsch vermaakte het publiek, en speciaal de kinderen, op de accordeon, trekzak en ukelele met zang en dans. Jaap Kamphuis was gastheer namens vereniging de Zaansche Molen en gaf uitleg aan het geďnteresseerde publiek. Er werd niet continu oliegeslagen want het was veels te gezellig met al die molenaars uit het hele land die op de poffertjes afkwamen. Ook Jos van Schooten en Joyce Beneker brachten weer hun luilakbollen langs die Jos z'n moeder had gebakken. Ze werden even opgewarmd op het vuister en belegd met bruine suiker, ook al zo'n traktatie. Jullie worden weer bedankt. Er kon tot middernacht geslagen worden, daarna werd de wind te zwak. Na middernacht begon je de kou te voelen en werd het tijd om wat extra's aan te trekken. Mooi om te zien was ook de damp die over de sloot aan kwam zetten. Er was nog even een probleem toen een ploeg molenaars van de Ooievaar binnen kwamen, het gas was op. Binnen een kwartier werd een volle fles geregeld. Tegen twee uur vertrokken de laatste reguliere bezoekers, maar niet nadat het tweede beslag helemaal opgemaakt was. Toen moest het enorme schoonmaakwerk van alle kraamspullen nog beginnen. Dit was tegen drie uur bijna klaar toen fotograaf Wim Giebels nog even langs kwam. Hij was een beetje blijven plakken op het Prinsenhof en was helaas te laat voor de poffertjes. Hij maakte nog wel een paar leuke foto's op ISO3200 waarvan er hier een paar staan afgebeeld.
Toen was het tijd om de hamburgers te voorschijn te halen. Het voorslagvuister was nog aangehouden en werd weer opgestookt. Pan er af, plaat schoon poetsen en dan de boter er op. Na zo'n dag en nacht smaken hamburgers met uitjes, paprika en saus toch bijzonder lekker. Een paar luilakkende jongens en meisjes kregen ook een hamburger aangeboden. Om vijf uur werd de molen in luilakstand gezet en gingen een aantal vrijwilligers onder zeil. Enkele andere namen nog een molenbittertje en bleven in de hut zitten, vechtend tegen de slaap. Karel redde dat echter niet en viel zittend in slaap. Tegen zessen is Kevin nog naar het Zaanse Bakkertje gereden om bollen en duivekater te halen voor het ontbijt. Daarna kropen ook de laatste even in hun slaapzak. Zo eindigde weer een zeer geslaagde luilaknacht.
Zaterdag 22 mei 2010
Kwart voor negen lieten Chris en Karel de molen weer gaan. Kwart over negen was iedereen weer paraat en werd er ontbeten in de hut, met veel sterke koffie erbij. Daarna verder met opruimen en schoonmaken. Kraamspullen in auto geladen en weggebracht door André en Chris. De rest lag languit op stelling liggen lummelen in de zon. Bart, die vrijdagavond al naar huis ging, heeft nog langs de hele molen de kanten gemaaid. Voor de lunch hebben we ei gebakken op het vuister, dat kan dus ook. Lekker op de steiger in de zon opgegeten. Ook Michel en Loes kwamen nog even mee eten. Zij waren zo verstandig geweest een 'bed & breakfast' te boeken. Michel liet nog even een stoommachientje zien dat hij net gekocht had. Toen nog het hele oliewerk veegschoon gemaakt. Nog een vader met zijn zoon binnen gehad. Tegen half vijf molen in kruis gezet, de Pinksterstand. Het (voor sommige ruime)luilaketmaal werd om 17 uur afgesloten.
Hier willen we (nogmaals) iedereen bedanken die bijdrage, hoe klein ook, geleverd heeft om dit evenement wederom tot een succes te maken. Hans Metsch, Fam. Smit, Richard en fam. Bieman, Jaap Kamphuis, Kevin Bus, Mark Heutink, Karel Dolman, Ron Butterman, Tommy Krijt, Thijs Michielse, Thijs van Hoof, Remco Jonker, Robert Berkovits, Wim Giebels en iedereen die we verder nog vergeten zijn.
André, Christiaan & Ranko