Luilak

Vrijdag 29 mei 2009:

Traditioneel vierde de Zaanse molenaars het begin van hun 'lange' Pinkstervakantie met luilakbollen en een borreltje op zaterdagmorgen. Deze luilaktraditie wordt weer nieuw leven ingeblazen in de nacht van vrijdag 29 mei op zaterdag 30 mei in oliemolen het Pink. In de molen geurt het naar warm lijnzaad en turf. Als de wind het niet laat af weten malen de kantstenen een 'loopie' lijnzaad. Dof dreunen de stampers in de met voorslagkoeken gevulde stamperpotten. Op de vuisterplaat wordt het meel verwarmd terwijl de hei met een harde klap op de slagbeitel valt. Langzaam stroomt de schuimende olie in de bekkens. De schemering valt in. Het moleninterieur wordt door de ondergaande zon mooi uitgelicht. Als het donkerder wordt kunt u ervaren hoe de 'oliepullen' moesten werken op de oliemolens die dag&nacht in bedrijf waren.

Op de steiger achter de molen vindt u natuurlijk weer de enige echte Westfriese Poffertjeskraam. Daar is er ook een drankje te krijgen. Hans Metsch loopt met zijn trekzak in de molen rond. In de noorderschuur worden doorlopend de restauratiefilm getoond van molen het Prinsenhof. Uiteraard is ook onze raapolie en rauwe lijnolie te koop evenals het restauratie boek van pelmolen Het Prinsenhof. De opbrengst van deze avond komt geheel ten goede aan het behoud van de molen.

Kom ook ruiken en proeven van de unieke oliemolensfeer! Je stapt zo maar twee eeuwen terug in de tijd. Molen is vanaf 's avonds zes uur tot vroeg in de morgen geopend. De toegang voor dit evenement is gratis.

Zaterdag 30 mei 2009:

's Ochtens om 6 uur gaat de molen volgens de traditie in de luilakstand, dat wil zeggen in kruis, met enkeld de rode zeilen op de buitenroed voor. De meeste leden van luilakploeg gaan dan even een op een rustig plekje in de molen een oogje dicht doen. Om 9 uur begint de nieuwe werkdag weer alsof we onvermoeid zijn. We ontbijten dan met luilakbollen van het Zaanse Bakkertje. Vanaf 10 uur de molen weer geopend en zal hij nog tot eind middag draaien en misschien ook nog olieslaan op voor- en naslag. Aan het eind van de werkdag zetten de molen voor 3 dagen in de Pinksterstand, dat is de algemene Zaanse zondagsstand, in kruis met de steekborden uitgenomen.

Info:

Voor info over het luilakevenement mail naar info@pink.molens.org
of bel (075)6229275 danwel (075)6172199

Adres:routebeschrijving

Oliemolen "Het Pink"
Pinkstraat 12
Koog aan de Zaan
tel: (075)6160429
e-mail:info@pink.molens.org