Molenlogboek

U kunt hieronder selecteren per maand en/of per jaar:
Selecteer maand: Selecteer Jaar:

Vorige Volgende

28-01-2023 - Zaterdag 09:30 - 17:00 Olieslagdag ZH

Weer en wind O/VAR 1B, eind van de middag W 2B
Zeilvoeringen 4 in top
Omwentelingen 142

Vandaag hadden we, na een paar jaar over te moeten slaan, weer een olieslagdag vanuit de afdeling ZH van het gilde. Op zo'n dag komen een aantal leerlingen een dagje meedraaien om te leren over een oliemolen, maar ook over de andere aspecten van de Zaanse molens.

Helaas was het een bladstille dag. Evengoed met de leerlingen de molen in het zeil gezet. Via wat presentaties hebben we het nodige kunnen vertellen, de leerlingen waren hierbij ook enthousiast.

Aan het einde van de middag hebben we gevraagd om nog even te helpen met kruien naar West, vanwege de voorspelde wind. Echter bleek dat het ook licht uit West was gaan waaien, toen de molen op de wind stond, kon de molen zowaar nog een half uurtje draaien.

Al met al was het toch weer een leuke dag.14-01-2023 - Zaterdag 10:00 - 16:45

Weer en wind ZW 6B
Zeilvoeringen 4 in
Omwentelingen 2295
Vandaag hebben we de molen laten draaien in de rouw. Dat wil zeggen, alle rouwborden blijven uit, alleen de steekborden mochten erin. De molen kwam zonder zeilen prima rond. Rustig heeft de molen de hele dag gedraaid. Ondertussen hebben we het cv-systeem nog deels aangepast om het energieverbruik verbruik nog lager te maken.
Na het draaien hebben we de molen weer in de rouw teruggezet op het Noorden. Daar staat het huis van de ouders van André.

10-01-2023 - Dinsdag 16:00 - 17:00 Molen in de rouw

Weer en wind ZZW 5B veel regen

Vandaag is Cor Koopal, de vader van onze molenaar André overleden. Hiervoor is de molen in de rouw gezet.

Voor de rouw staat het onderste eind gaand, dus voorbij het recht. Maar in de zaanstreek kan je ook zien we er overleden is aan de hand van de borden.

Elk end heeft 4 windborden en daarnaast 1 steekbord. Voor de rouw tellen de steekborden niet mee.

Voor de lichtste rouw voor mensen de wat verder van je af staan, of bijv 4 mei is er maar 1 bord weggenomen in het bovenste end. Voor een ouder zijn er 11 borden uitgenomen, dus nog 5 over, het end linksonder 2, de rest 1. De molen staat er dan ook meer doorheen dan de lichte rouw.

Tevens word de molen gericht naar de rustplaats van de overledene.
Vorige Volgende