Molenlogboek

U kunt hieronder selecteren per maand en/of per jaar:
Selecteer maand: Selecteer Jaar:

Vorige draaidag Volgende draaidag

13-03-2021 - Zaterdag 10:00 - 18:15

Weer en wind West 6/7 bft buiig
Zeilvoeringen 4 houten ==> 6 houten
Omwentelingen 5577

De afgelopen weken is er onderhoud aan de molen gepleegd door de vereniging. We hadden problemen dat de wentelas vast was gaan plakken. Deze is grondig schoongemaakt en wat afgesteld, waardoor alles weer lichter loopt.

Daarnaast is de stelling aangepakt, er waren een aantal slechte stellingdelen, vooral de uiteinden. Door de planken naar binnen te leggen worden de slechte koppen  afgezaagd en houd je het goede hout over. De buitenste delen worden dan vervangen. Hierdoor kan de stelling er weer goed tegen. Tevens is was een balk van de buitensluiting of raamstuk, waar de stelling op rust slecht. Dit slechte deel is verwijderd en een nieuw deel aangelast.

Ook stond een stellingstut scheef omdat de prop waar hij op rust steeds schever was gaan staan, en werd door de beun op zijn plaats gehouden. Omdat de beun ook heel slecht aan het worden, zijn met de goede delen van de stelling de beun vervangen. Omdat de prop hierdoor helemaal los kwam is die vervangen, en goed recht gezet, zodat ook deze er weer goed tegen kan.

Met al dit werk kan de molen er weer even tegen. Van het voorjaar, als het mooier en warmer weer is, zal de stelling door de maalploeg nog in de teer worden gezet.

Vandaag was er een mooie wind, de molen heeft de hele dag lekker gedraaid en zijn er wat opruimwerkzaamheden gedaan.
Vorige draaidag Volgende draaidag