Verslag luilak 2007

Looielak:

Vrijdag 25 mei 2007:

De voorbereidingen voor het luilakfeest begonnen al vroeg op vrijdagmorgen. Ranko sloeg de dranken in terwijl André en Christiaan alle spullen voor de poffertjeskraam op haalde. Ondertussen liet Engel Braun de molen alvast gaan vanaf twaalf uur want hij ontving 's middags nog twee groepen met VMBO leerlingen in de molen. Om drie uur arriveerde de eerste luilakvrijwilliger al, Michel Dellebeke uit Vlissingen. Verkoopartikelen van de vereniging werden opgehaald bij het Molenmuseum. De kraam werd opgebouwd, met een party tent eroverheen, het zou tenslotte kunnen gaan regenen. Molenmakers Paul en Tim, die de molen boven stelling aan het schilderen zijn, ruimde hun spullen op en bleven nog even ouwehoeren. Om half vijf stond alles gereed voor de avond en konden Michel en André nog even naar Appie om de laatste inkopen te doen. Remco Jonker stookte de vuisters op. Omdat de maalploeg natuurlijk ook even wat moet eten had Michel pannenkoeken mix meegenomen van zijn eigen molen. Nadat het beslag was aangemaakt werd er geprobeerd pannenkoeken te bakken op de poffertjes plaat maar die gaf niet genoeg warmte. Dan maar op het vuister. Dat ging wel redelijk nadat het voorslag flink was opgestookt.

Terwijl kok Michel nog aan het bakken was kwamen de eerste bezoekers om zes uur al binnen. De pannenkoeken met spek en kaas smaakte best. Met de komst van Nynke Vellinga, Ron Butterman, Kevin Bus en Jaap Kamphuis was de ploeg 'helpers' ook compleet. De molen maalde ondertussen redelijk op het NO met een windkracht 3. In de loop van de avond ging de wind wat naar het noorden en trok de lucht helemaal dicht. De stenen konden niet echt goed mee. De wind was onstabiel, af en toe bleef de molen stilstaan en even later liep hij dan weer 60 enden. Gelukkig bleef het wel droog tot zaterdagmorgen. Ron en Remco stonden op het voor- en naslag en werden geholpen door Kevin. Er is oliegeslagen tot een uur of half één. Opbrengst: 14 liter voorslagolie, zo'n 8 liter naslagolie en natuurlijk een flinke stapel koeken.

Onze vaste muzikant Hans Metsch zorgde de hele avond tot twaalf uur voor gezelligheid met op zijn Hohner trekzak en accordeon. Leuk was dat ook Klaas Zaal met zijn draailier langs kwam om samen met Hans een stukje mee te spelen. Het instrument bleek nogal lastig te stemmen. Volgende keer eerst maar even samen repeteren, heren. Jaap Kamphuis zorgde voor de moleneducatie en maakte en-passant nog drie mensen lid van de vereninging. Goed werk Jaap. Tot negen uur was het druk met de vooral wat jongere luilakken, daarna bleef het goed doorlopen, zeker tot één uur, half twee. Onder de bezoekers waren ook weer enkele molenaars uit Noord Holland en ook drie molenaars uit de omgeving van Rijssen(Ov). Om half drie verliet de laatste bezoeker de molen, nou ja niet echt want daarna kwamen de molenaars van de Ooijevaar nog langs, Tim en Matthijs. Toen die besloten naar bed te gaan was het tijd om de hamburgers te voorschijn te halen.

Het voorslagvuister werd weer opgestookt, de ring eraf, de plaat schoon gepoetst en dan de boter er op. Samen met uitjes, champions en saus smaakte de hamburgers weer bijzonder lekker. Omdat er nog een paar mannen wat energie over hadden werd besloten om de koeken nog even door de breker te halen. Het opruimen en afzakken werd voor de morgen bewaard. Om vijf uur kwam er nog een mevrouw met twee kinderen die dacht dat er zo vroeg in de morgen nog poffertjes zouden zijn. Helaas was ze iets te laat. Tegen zessen zijn André en Ranko naar het Zaanse Bakkertje gereden om 'warme bollen' te halen voor het ontbijt. Toen we terugkwamen stond de molen al in luilakstand en waren de meeste maalploegleden al onder zeil op Noorderzolder.

Zaterdag 26 mei 2007

Rond half tien liet Ron de molen weer lopen. De andere deden er langer over om weer uit de slaapzak te komen. Er werd rond half elf gezamenlijk ontbeten met een verse pot koffie. Daarna werd het vele opruim- en schoonmaakwerk weer hervat. Er kwam nog een klant langs voor lijnkoek-brokken dus die kon mooi de hele voorraad meenemen. De luilak-tweedaagse werd afgesloten met een rondje snackbar. De molen werd om halfacht in kruis gezet, de Pinksterstand.

Onze dank gaat uit naar iedereen die geholpen heeft dit evenement wederom tot een succes te maken. We zien u allen hopelijk volgend jaar terug.