Verslag luilak 2005

Looielak:

De echte luilakviering is vrijwel uit de Zaanstreek verdwenen, maar daarvoor in de plaats wordt de laatste jaren door vier molens het Pinksterweekend ingeluid door de molendeuren in de nacht van de vrijdag op zaterdag open te zetten. Hieronder volgt een verslag van het luilak en de aansluiten de nationale molendag op het Pink. De foto's zijn van Petro van Doorne en Ranko Veuger (gemaakt met André z'n Canon EOS 300D camera)

Vrijdag 13 mei 2005:

De eerste leden van maalploeg waren al rond 14 uur aanwezig. Er moest namelijk het nodige worden voorbereid en opgehaald. Rond drie uur heeft André de molen alvast losgegooid. Er stond zo'n stevige oost-noordoosten wind Caspar aan het voorslag dat er geen zeilen nodig waren. De poffertjeskraam kreeg weer een plek buiten op de kraangang achter de molen. De harde wind had ook een nadeel: op de kraangang waaide alles wat los lag direct weg. Daarom hebben we maar een zeildoek achter de kraam gespannen. Om 16.30 werden de dranken bezorgd door de Drankenier. Daarna hebben we onder het genot van een bak koffie nog even een boodschappenlijstje gemaakt. Caspar en ik zijn daarna de supermarkt gegaan en hebben aansluitend bij mij thuis even een visovenschotel in elkaar gezet. Om 19.15 met het eten op de molen aangekomen was de maalploeg nu ook compleet met onze gast-molenaar(i.o.) Ron Butterman.

Na het eten werden de vuisters opgestookt en de voorbereidingen voor het olieslaan gestart. Al voor dat we officieël open om 20 uur waren de eerste bezoekers er al. Er was een mooie krachtige noordoosten wind waardoor we zowel met voorslag als met naslag aan de gang konden. Ook de kanststenen konden de hele avond meelopen om meelbak van het voorslag van meel te voorzien. Molenaar John Bruin uit Schoorl kwam langs om zijn jas op te halen, die hij paar maanden terug bij ons had laten hangen. Omdat het ondertussen toch echt druk begon te worden bood John aan om even te blijven helpen. Dit kwam ons heel goed uit want met zoveel bezoek moet je ook op stelling continu toezicht hebben. Christiaan

De poffertjesbakkerij van Christiaan Smit trok ook veel mensen aan. De molenbitterschenkerij was dit jaar Hans Metsch duidelijk populairder dan vorig jaar. Christiaan had het er in z'n eentje maar druk mee. (volgend jaar iemand erbij?) Sommige klanten hadden na drie porties nog niet genoeg poffertjes gehad, zo goed vonden ze het smaken. Hans Metsch onderhield de gasten ondertussen met fraaie melodieen op zijn miniaccordeon. Op een molenbittertje hield hij het de hele avond vol. Nog een vrijwilliger die de hele avond druk is geweest, is rondleider Jaap Kamphuis van het educatieve team van de Zaansche Molen. Nog nooit hoorde ik iemand zo enthusiast vertellen over oliemolens. De vereniging houdt hier vast weer enige nieuwe leden aan over want hij liet geen bezoeker de molen verlaten zonder het vrijblijvende doch dringende verzoek om lid te worden. Bedankt voor jullie inzet, Hans en Jaap!

Vanwege de Nationale molendag op de luilakzaterdag kwamen er wat minder collega-molenaars langs dan normaal. De meeste moesten vast vroeg onder de wol. Zoniet de heren van Doorne, Sangers en Leenders die al een jaar of zeven vaste klanten zijn. Daarnaast was ook Andreas de Vos van de partij. Om een uur of een zijn de collega van de Ooijevaar en de Kat gestopt om vervolgens ook nog even bij ons een borreltje te komen halen. Onze laatste 'echte' bezoekers waren uit in Amsterdam en bedachten zich toen dat het luilak was, dus moesten ze ook nog even langs de molen om de avond af te sluiten. Omstreeks 2.30 uur deed Chris het vuur van de poffertjesplaat uit, dit tot groot verdriet van de allerlaatste bezoekers die even later nog binnen kwamen. Ondertussen trok de wind wat meer naar het noorden en, in tegenstelling tot wat normaal is met luilak, bleef het ook de hele nacht door flink doorwaaien.

Het is al jaren traditie bij ons dat we 's nachts hamburgers bakken op de vuisterplaat van het vooslag. Dit maal werden ze gebakken door onze 'burger-flipper' Caspar. Als voorafje hadden we nog de zelfgemaakte In de hut uiensoep van Jaap, die iedereen zich goed liet smaken. Het was nog lang gezellig. Bij het krieken van de morgen, zo rond 5.30 hebben we de vang neergegooid en de molen volgens de traditie met twee rode zeilen in kruis gezet. Caspar ging luilakbollen halen bij het Zaanse Bakkertje in Zaandijk maar wederom waren die alweer uitverkocht. André, Caspar en Ruthy zochten thuis hun bed op en de rest van de maalploeg vond ergens in de molen een slaapplek.

Zaterdag 14 mei 2005: Nationale Molendag

Zelf ben ik in de turfschuur gaan liggen, waar ik rond acht uur wreed werd gewekt door de grasmaaier van de gemeente die het gazon voor de molen kwam maaien. Tegen negenen ben ik maar weer opgestaan. In de hut heb ik met Ron en Chris wat ontbijt gegeten. Even later was ook André weer terug. Om 9.15 uur werd Remco wakker en heeft hij de vang weer losgetrokken. De molen stond gelijk weer lekker te malen. De zaterdagochtend stond vooral in het teken van afbouwen, opruimen en afwassen. Vanwege de molendag werd ook het olieslaan weer opgestart. Rond 10.30 uur kregen we ons eerste bezoek, en wel uit een bijzondere hoek, namelijk vanaf de Weelsloot. De wormerveerse roeivereniging kwam met twee boten aanleggen aan de kraangang. Dit is tamelijk uniek want wij hebben de laatste jaren nog nooit bezoek gehad vanaf het water. Gedurende de hele dag liep het bezoek goed door, dit was zeker niet slechter als voorgaande jaren. Om 13.30 uur kregen we nog bezoek van een groep van 30 personen, een reünie van een Genie-orkest, lichting '57.

Waidbiens Opvallend was dat rond drie uur bij iedereen het energieniveau erg laag was geworden, sommige maalploeg leden werden overmand door slaapneigingen. Maar we moesten toch nog even door, de molen schoonvegen, enz. Om 17.30 uur hebben we de molen ingehaald en weggezet in de 'Pinksterstand', dat wil zeggen 'waidbiens' met de steekborden uit. Dit was vroeger de gebruikelijke zondagsstand tussen Pinksters en de Zaandammerkermis. Er stonden uiteindelijk 10.466 omwentelingen op de analoge teller aan het einde van het luilaketmaal, zowaar een aardige prestatie.

De luilaknacht was mogelijk door de fantastische inzet van de volgende vrijwilligers: Jaap Kamphuis, Hans Metsch, Christiaan Smit, André Koopal, Caspar van Trotsenburg, Remco Jonker, Ron Butterman, John Bruin en Ruthy Jankiewicz. Ontzettend Bedankt. Tot slot wil ik alle bezoekers bedanken voor hun aanwezigheid. Tot volgend jaar.

Groeten,
Ranko
Nog wat foto's:

Drukte voor de kraam

Drukte voor de kraam op de kraangang

Chris achter de bakplaat

Christiaan achter de bakplaat

klontje boter

Eerst de suiker er over dan nog klontje boter er op

Groot en klein aan de poffertjes

Groot en klein genieten van de poffertjes

Ruthy en Remco bij het naslag

Ruthy helpt Remco op het naslag

vuur in het naslagvuister

Het naslagvuister werd door Remco goed op gestookt

verkooppraatjes

André houdt een verkooppraatje, z'n vader drinkt een borrel

Het naslag van achteren gezien

Het naslag van achteren gezien

de naslag

De hei van het naslag is gevallen(foto: Petro van Doorne).

naslag en kantstenen

Het naslag met de kantstenen (foto: P. van Doorne)

tijdopname stenen

Tijdopname van de stenen (foto: P. van Doorne)

doorkijkje

Doorkijkje via naslag naar het voorslag (foto: P. van Doorne)

voorslagvuister

Sfeerfoto voorslagvuister (foto: P. van Doorne)

de trekzakspeler

Hans Metsch zorgt voor de muziekale invulling (foto: P. van Doorne)

ron en remco

Remco en Ron gezamelijk aan het werk terwijl Herman Sangers goedkeurend toekijkt (foto: P. van Doorne).

 actie

Ron Butterman op het voorslag

 actie

De haar gaat in de laad

 actie

De bulen omkeren hoort er ook bij

 actie

Hans Metsch speelt nog steeds...

 actie

De poffertjesplaat

 actie

Stilleven met Grolsch

 actie

De laatste fles molenbitter

maalploeg

De maalploeg zit na in de hut rond 5 uur in de morgen.

maalploeg

Van links naar rechts: Remco, Chris, André, Caspar en Ron

maalploeg

Nogmaals de maalploeg, zo staat Ruthy er ook op.

In de Pinksterstand (foto: André)